Co jedzą na śniadanie dzieci w przedszkolach w Słupsku? Tworzymy aplikację

Dieta dzieci coraz częściej jest jednym z elementów branych pod uwagę  przy wyborze żłobka czy przedszkola. Rodzice mają świadomość, że to, co jedzą dzieci, ma wpływ na ich zdrowie i rozwój. Jakich informacji szukają, co konkretnie chcą wiedzieć? Sprawdzimy na warsztatach w Słupsku 25 maja.

Projekt Creating Interfaces realizujemy wspólnie z Instytutem Socjologii UMK, Urzędem Miasta Słupska, instytucjami z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Rumunii i Stanów Zjednoczonych. W ramach przeprowadzonych do tej pory badań sprawdzaliśmy, w jaki sposób instytucje na poziomie miasta, powiatu czy województwa zarządzają obszarami związanymi ze zrównoważonym rozwojem i środowiskiem, w szczególności wodą, energią i żywnością (nexus).

Dowiadywaliśmy się, jak wygląda współpraca między instytucjami, system gromadzenia danych i ich znaczenie w podejmowaniu decyzji oraz angażowanie mieszkańców do pozyskiwania wiedzy i zarządzania różnymi obszarami funkcjonowania lokalnego samorządu.

25 maja organizujemy warsztaty dla pracowników żłobków, przedszkoli, szkół, rodziców, lokalnych producentów i firm dostarczających żywność do słupskich placówek. Porozmawiamy o rozwiązaniach wpływających na poprawę jakości żywienia w słupskich placówkach i o znaczeniu kwestii związanych ze środowiskiem i lokalnością w produkcji i dostarczaniu żywności. Zastanowimy się, jak powinna działać aplikacja czy też strona internetowa, jakie możliwości powinna dawać użytkownikom.

 

Jaki jest skład jogurtu albo pasztetu?

Skąd przyjechały rzodkiewki, czy jajka zniosły kury z wolnego wybiegu?

Co jedzą dzieci w sąsiednim przedszkolu?

Ile ważą jednorazowe pojemniki plastikowe zużywane przez rok w Waszym przedszkolu?

Co chcą wiedzieć opiekunowie dzieci uczęszczających do żłobków, przedszkoli i szkół w Słupsku na temat ich wyżywienia?

Przyjdź na warsztaty!

Sobota, 25 maja 2019 roku, g. 10.00–15.00, Słupskie Centrum Organizacji Pozarządowych i Ekonomii Społecznej, ul. Niedziałkowskiego 6.

Zapewniamy kawę, herbatę, lunch oraz opiekę dla dzieci uczestniczek i uczestników spotkania.

Działanie realizowane w ramach projektu „Tworząc interfejsy: budując kompetencje dla zintegrowanego zarządzania danymi w obszarach funkcjonowania miasta w zakresie żywność–energia–woda” w partnerstwie z Urzędem Miasta Słupsk.